Tim Colman | Sunday 5 Sep 2021, 23:57

Het Season Pass voor Frostpunk bevat een stapel content voor deze game!

Review

Rating 8/10
User rating 0/10
  • Je krijgt meer van het prachtige verhaal en de bevroren wereld te zien
  • En dat zowel voor als na de ramp uit het hoofdverhaal
  • Elk dlc-pakket heeft z'n eigen twist op de bekende gameplay
  • Aan de korte kan qua speeltijd

Gespeeld op Xbox Series X.

Dat Frostpunk één van de weinige city building games was met een sterk verhaal was al even bekend. Nu de drie extra dlc-pakketten ook beschikbaar zijn voor Xbox One en Series consoles komen de fans daar ook eindelijk meer te weten over de post-apocalyptische steampunkwereld die door een grote ijzige storm is getroffen.

REVIEW

Moet er nog sneeuw zijn?

In drie verschillende uitbreidingen krijgen we verhalen te zien van voor en na de grote storm. In The Rifts, de kleinste uitbreiding, krijgen spelers een unieke eindeloze kaart, bruggen en tal van nieuwe manieren op je nederzetting uit te breiden. On The Edge is dan weer een grote uitbreiding met een nieuw scenario en een reeks voorheen onbeschikbare technologieën, mechanics en gebouwen. Waar On The Edge zich na de grote storm afspeelt zien we in The Last Autumn hoe het leven er voor The Frost aan toe ging met daarnaast ook nieuwe conflicten, wetten en technologieën.

The Rifts voegt op zich niet zoveel toe aan de hoofdgame, buiten de nieuwigheid van de endless mode. Je start naast een enorme kloof en het komt erop aan om bruggen te bouwen en zo je bevoorrading op te starten. Bruggen vragen stevig wat middelen dus je moet goed op voorhand plannen of jij en je onderdanen zijn eraan voor de moeite. Kort gezegd: The Rifts is echt eentje voor de die hard fans.

Het tweede DLC pakket was The Last Autumn en is naar mijn mening het meest interessant, vooral omdat het de gameplay wat omgooit. Frostpunk gaat in de basis vooral over survival, maar in The Last Autumn moet je je werkers gemotiveerd houden om hun job te doen, ookal staat er onheil voor de deur. De basisgameplay blijft onaangeraakt, maar de invalshoek verandert omdat je de gebeurtenissen te zien krijgt voor de grote catastrofe. Nu is het niet de temperatuur die je in de gaten moet houden, maar de tevredenheid van je werknemers. Echt eentje voor Frostpunk-fans die van een stevige uitdaging houden, want The Last Autumn is wel pittig qua moeilijkheidsgraad. De makers gaan er duidelijk vanuit dat je al wat ervaring opdeed met de basisgame, dus je doet er goed aan om deze uitbreiding links te laten liggen tot je de credits van de hoofdgame te zien hebt gekregen.

Na de storm

On The Edge is het laatste content pack en speelt zich af na de gebeurtenissen van Frostpunk. Je krijgt de opdracht een bevoorradingslijn op te zetten in een oud magazijn nabij New London. Je bent overgeleverd aan de goodwill van New London en zal via slimme samenwerking met andere nederzettingen in de buurt stap voor stap onafhankelijk moeten worden. Kan je uit de nauwe greep van New London blijven en je eigen handelsroutes opzetten? Dat is de uitdaging in On The Edge met weerom een nieuwe twist op de gameplay. In plaats van verschillende hulpbronnen te verzamelen om te overleven, moet je de focus leggen op een beperkte set middelen die je als magazijn moet zien te vergaren om daarnaast vooral via ruil de rest te bekomen. Minder leuk is dat de gameplay snel repetitief kan worden, en een ander effect is dat het spel vrijwel zichzelf speelt van zodra je een efficiënt systeem hebt opgezet.

Conclusie

De Frostpunk Season Pass was vrijwel wat ik ervan verwachtte met in elk pakket een interessante twist van de originele gameplay. Het zijn zeker geen drastische veranderingen, maar langs de andere kant word je wel verplicht je routines aan te passen. De pass als geheel is vrij kort en bevat zeker geen tientallen uren aan extra speeltijd. Als je fan was van de originele game en dat naar meer smaakte, dan moet je niet twijfelen. Was je niet direct overtuigd van de kwaliteiten van Frostpunk, dan zit hier niets in dat je van gedacht zal doen veranderen.

Reacties

Login of registreer om te reageren.