Tim Colman | Tuesday 27 Dec 2022, 22:40

Is deze golfgame een hole in one of toch een dubbele bogey? Lees onze recensie!

Review

Rating 8/10
User rating 0/10
  • Realistische physics engine
  • Veel banen en officiële spelers
  • Michael J - The Goat!
  • Performance ballen kosten je geld
  • Minimale wijzigingen versus vorige edities

Gespeeld op Xbox Series X. 

Een kleine disclaimer voor we starten: ik ben een fan van golfgames en heb doorheen de jaren een bescheiden verzameling aangelegd. Klein detail, m’n voorkeur gaat vooral uit naar arcade golf games zoals NES Golf, Neo Geo Turf Masters en Golf Story. Ik waagde me echter nog nooit aan een echte simulatie golfgame. Er is nochtans aan titels geen gebrek, golfen is een onderdeel van videogames sinds 1978. De PGA Tour-games van EA hielden twee decennia lang de boel fris voor wie een meer realistische benadering zocht. 2K Games nam in 2015 over en HB Studios is teruggekeerd als ontwikkelaar voor PGA Tour 2K23, het spel van dit jaar.

PGA Tour 2K23 is de officiële game voor topgolf, met alle belangrijke licenties die spelers mogen verwachten. De game bevat 20 officiële banen, naast profspelers als Tiger Woods en Lexi Thompson en zelfs voormalig NBA-ster Michael Jordan. Daarnaast bevat de titel nieuwe toevoegingen zoals een tool om zelf banen te creëren en verbeteringen aan MyCareer.

REVIEW

Sultans of Swing

PGA Tour 2K23's simulatiestijl zorgt wel voor een onvergeeflijke ervaring die precisie en nauwkeurigheid vereist om succesvol te zijn Om te winnen moeten spelers de ideale uitrusting hebben die de vaardigheden van hun gecreëerde speler maximaliseren. Qua gameplay op de baan is PGA Tour 2K23 een aangename ervaring. De besturing is soepel en intuïtief, met een drie-klik swing optie die spelers een extra keuze geeft in hoe ze het spel spelen. De titel blinkt uit in realisme dankzij de prima physics. Vreemde ballen die onhandig rollen of stuiteren kwam ik niet tegen. Ik vond als beginner op het gebied van simulaties dus heel snel m’n draai dankzij de hoge voorspelbaarheid en controle over m’n swings. Je swings zijn gekoppeld aan een swingpad, waardoor je de stick met de juiste richting en timing naar voren moet duwen voor een optimaal schot. Te langzaam, en je mist alle kracht die nodig is om de fairway te bereiken. Te snel en je zult meer dan waarschijnlijk haken of slissen in een of andere richting, waarbij overijverige kracht wordt afgestraft met een oncontroleerbaar gebrek aan nauwkeurigheid. Op dit moment denk ik dat de meeste fans van golfgames voor deze besturing kiezen.

Microtransactie ballen

Het is belangrijk voor spelers om te weten dat golfballen in PGA Tour 2K23 twee aspecten hebben, namelijk het baltype en het uiterlijk van de bal, en slechts één daarvan heeft invloed op de daadwerkelijke prestaties op de golfbaan. Het uiterlijk is slechts een cosmetisch verschil met de bal die de speler wil gebruiken.

Golfbaltypes daarentegen zijn verbruiksartikelen die een enorme invloed hebben op de prestaties in zowel de multiplayer- als de My Career-modus van PGA Tour 2K23. Ballen worden gekocht in sleeves van 3, 6 of 12, en bij elke gespeelde ronde wordt een van die items uit een sleeve opgebruikt. Ballenhoezen zijn er in Common, Uncommon, Rare, Epic en Legendary zeldzaamheid, waarbij elk type steeds meer virtuele valuta kost om aan te schaffen. Betalen voor performance boosts hebben we wel al meer gezien, maar het blijft een wrang gevoel geven, gelukkig is de standaardversie van de bal, die geen prestatiebonussen bevat, is gratis en kan ook altijd worden gebruikt.

Career Eagles

De kern van PGA Tour 2K23 singleplayer ervaring is te vinden in MyCareer, waar de gebruiker zijn eigen speler creëert en hem van rookie tot PGA Tour held brengt. Het werkt allemaal vrij goed, prima in lijn met gekende carrièremodi in andere sporttitels. Ik ken vooral de carrièremodi uit de games van de NBA en F1 en vond ook hier dezelfde vrijheid om je skills aan te scherpen zoals jij dat wil. Het RPG-achtige skill tree-systeem is goed geïmplementeerd, net als de aanpassingen aan het uiterlijk en de kleding van de speler.

Het spelverloop van de MyCAREER-modus zelf is vrij eenvoudig; neem het in toernooien op tegen bepaalde rivalen om bekendheid, ervaringspunten en algemeen succes te vergaren. Onderweg krijg je ook de kans om het type golfer te creëren dat je wil zijn, door een bepaald archetype aan te passen dat je algemene speelstijl bepaalt. Of het nu gaat om een 'powerhouse' driver vanaf de tee, of een goed geplaatste 'beeldhouwer' van close shots op de putting green, je zou deze benadering kunnen vergelijken met de player builds van NBA 2K, die je vergelijken met bepaalde spelers op basis van je eigenschappen en vaardigheden. Het vormt zeker de manier waarop je speelt, maar het weerhoudt je er nooit van om de perfecte allrounder te worden op een zinvolle manier.

Niet op zoek naar simulatie? Ook dan heeft PGA Tour 2K23 je wat te bieden met PGA Tour 2K23 Topgolf. Een multiplayer modus die nog het meest lijkt op een game in de arcadehal, gebaseerd op de Topgolf driving range game.

Conclusie

PGA Tour 2K23 straalt op alle vlakken authenticiteit uit. Of het nu gaat om de look en feel van de verschillende banen of de manier waarop de verschillende real-life character models een swing maken, de ware toewijding aan de sport druipt eraf. Ik kan PGA Tour 2K23 zeker aanraden voor spelers die hun eerste stap in golfsimulatie willen zetten. Voor veteranen las ik na wat research dat deze aflevering net iets te weinig nieuws brengt. De toevoeging van het drie-klik zwaaisysteem en de Topgolf-modi brengen weinig verandering in de situatie, ook al voelen de algemene moment-tot-moment gameplay en de op de analoge stick gebaseerde zwaaimechanismen zo bevredigend aan. Fans van de sport treffen in PGA Tour 2K23 een solide ervaring aan.

Reacties

Login of registreer om te reageren.