Tim Colman | Monday 11 Jun 2018, 15:03

Street Fighter viert zijn 30e verjaardag! lees hier de review.

Review

Rating 9/10
User rating 0/10
  • Arcade perfect versies
  • Groot archief aan schetsen & nota’s
  • De muziekspeler
  • Online play kon nog wat werk gebruiken

De meeste games kunnen alleen maar dromen van de culturele impact die Street Fighter II heeft gehad en nog steeds heeft: de benchmark als het op fighting games aankomt, verwijzingen en samples in talloze songs, enkele verfilmingen en de basis voor tal van memes.

Review

Street Fighter mag dan één van de populairste video games ter wereld zijn toch is de kans groot dat je nooit nummer één in de reeks speelde. Je had slechts één speelbaar karakter en er was nog wat werk aan, maar de re-release van nummer één en elf andere arcade klassiekers is voor Capcom de ideale manier om de dertigste verjaardag van de reeks te vieren. Het pakket bevat zoals gezegd Street Fighter, maar ook elke arcade versie van Street Fighter II, Street Fighter III en de drie edities van Street Fighter Alpha.

knock out!

Of je nu recent nog klappen uitdeelde in Street Fighter V of eerder bij de arcade veteranen hoorde die Street Fighter II nog op de kermis speelde, Street Fighter 30th Anniversary collection voelt onmiddellijk vertrouwd aan. Er is te veel om op te noemen. De muziek en de vecht mechanics blijven fantastisch en zelfs ongeëvenaard, de karakters blijven even stereotype als voorheen (De indiaan, de zwarte bokser, het Japanse meisje) en het verhaal is nog even crazy als 30 jaar geleden. Maar wat Street Fighter II op de eerste plaats is, is een arcade game. En zo is deze collectie ook opgebouwd, kies één van de spellen en je krijgt geen menu te zien. Gewoon virtueel muntje inwerpen en go!

Night at the museum

Dit is niet alleen het perfecte pakket voor fighting game fans, maar ook een deel video game geschiedenis. Design documenten, nota’s, de evolutie van de verschillende karakters etc… je kan het zo gek niet bedenken of Capcom heeft het toegevoegd. Zelfs de vaak subtiele verschillen tussen de versies van Street Fighter II werden mee opgenomen en zijn uitvoerig te bestuderen. De muziekspeler vind ik persoonlijk nog de beste feature. Rustig browsen tussen de excellente composities van Yoko Shimomura brengt talloze herinneringen terug van verwoede matchen op m’n oude Super Nintendo.

Elke versie van Street Fighter II onderlijnt de effecten van de strijd op de verschillende krijgers. De animatie toont in fijn detail kleine spatten bloed en zelfs karakters die overgeven na een paar rake tikken. De actie vertraagt elke keer er een slag landt om een terugslageffect te creëren. Je vliegt van land tot land om de grootste krijgers te lijf te gaan. Hun bebloede portret aan het einde van een match en daarna in het grijs in het overzicht verwijzen op een brute wijze naar de gevolgen van al dat geweld. Al deze elementen maken van de tweede telg in de serie de ultieme klassieker. Iedere gamer kan zich wel de eerste keer herinneren. Street Fighter Alpha en III moeten daarom niet onderdoen. Alpha blinkt uit met z’n exuberante anime stijl, grote lettertypes op het scherm en de grote mogelijkheden op vlak van chain & custom combinaties. Street Figher III: 3rd strike is dan weer ultra strategisch met z’n parries, kiesbare super moves en een uiterst bizarre cast aan vechters.

De online modes zijn minder perfect. Je krijgt geen idee van de verbindingskwaliteit voor je aan een gevecht begint, toch wel een standaard ondertussen. Lag zorgt niet alleen voor een belabberd gevecht, ook het geluid lijdt er sterk onder. Een regiofilter had een pak kunnen helpen om vlotte gameplay te verzekeren. Ok, maar Street Fighter dat gaat toch vooral over local multiplayer? Klopt! Het is met deze collectie nog nooit zo simpel geweest om over de verschillende Street Fighter games tegen elkaar te spelen. Je springt gemakkelijk van Street Fighter II naar Alpha 2 en via Street Fighter III terug naar Street Fighter II: Hyper Fighting.

Conclusie

Street Fighter 30th Anniversary Collection is exact wat het zegt, een echte collectie. Misschien niet de beste weg om de serie te leren kennen, want als je op zoek bent naar een AAA fighting game met een verhaal, talloze modes en een pak DLC dan ga je teleurgesteld zijn. Dit koop je om samen met een oude vriend te degusteren zoals een goede wijn op een mooie zomeravond. Een absolute must voor iedereen die vaak een potje Street Fighter II deed met z’n vrienden, voor de nieuwkomers zijn Street Fighter IV of V betere startpunten.

Reacties

Login of registreer om te reageren.